Anita Matter Fiolbyggmästaren


Direkt zum Seiteninhalt

Förvaring

Skötselråd


Bästa förvaringen av ett instrument är i fodralet, då skyddas det bättre mot temperaturväxlingar och luftfuktighet. Lacken kan även blekna av solljuset om instrumentet ligger oskyddat. Mjuka cello/basfodral ska ha en tjock stoppning för att garantera en säker transport.
Ett mellanlägg under blixtlåsen, förhindrar lackskador.

Hårda cello fodral bör stå på sidan. Ett upprättstående fodral som faller omkull, kan sluta med ett skadat instrument. Även utan fodral, ska instrumentet ställas på sidan med indraget stackel, och absolut inte lutas mot varken stolar, eller bordskanter. Det optimala för ett stråkinstrument är att förvaras i ett rum med ca 50 - 70% luftfuktighet.

På vintern kan det bli väldigt torrt inomhus p.g.a. uppvärmningen. Försök åtgärda detta med en vattenbehållare, krukväxter eller skaffa en luftfuktare. Självklart ska ett instrument aldrig förvaras nära en värmekälla! Lämna aldrig din dyrgrip i en bil som står parkerad i solen, då riskerar du att det uppstår lackskador, torrsprickor eller att limmningarna släpper.Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü